ペンラインキャッスル地区にあるコフィアディベルサ農園で多品種栽培が行われている。今回の品種はブルボンレイ。
ペンラインキャッスル地区にあるコフィアディベルサ農園は、2014年からティピカ以外の多品種を栽培し始めた。コフィアディベルサプロジェクトは、コスタリカから始まり、グアテマラ、そしてジャマイカへと広がってきた。栽培品種はラウリナ、ゲイシャ、ディジャアルゲ、モカ、ブルボンレイ、ルメスダン、ブルボンロングベリー、マラゴジッペ928、イエローモンテクリストなどがあり、今回の入荷はこの中からブルボンレイが入荷。
品名 | ブルーマウンテンNO1 コフィアディベルサ ブルボンレイ |
生産国 | ジャマイカ |
地域 | セントアンドリュー教区ペンラインキャッスル地区 |
生産者 | リチャード・シャープ、ジェイソン・シャープ、ゴンザロ・ヘルナンデス |
クロップ | 2018/2019 |
規格 | NO.1 |
欠点規格 | 3%未満 |
スクリーン | スクリーン17/18 |
木の品種 | ブルボンレイ |
その他 | 標高950メートル、年間降雨量1300-1500ミリ、シェードツリー:シダー、マホ、バナナ、ブレッドフルーツ、グレープフルーツ |
精製方法 | フルウォッシュド |
開花時期 | 2018年4月-5月 |
収穫時期 | 2019年2月-4月 |
船積時期 | 2019年12月 |
保管方法 | 定温倉庫 |
ロットナンバー | 100/11/162 |
AROMA | 9.0 |
ACIDITY | 8.0 |
BODY | 9.0 |
FLAVOUR | 9.0 |
AFTERTASTE | 8.0 |
ADD | 50.0 |
FINAL SCORE | 93.0 |
Blind Assessment: Deeply and richly sweet, cocoa-toned. Baker’s chocolate, fig cookie, agave syrup, oak, freesia-like flowers in aroma and cup. Richly sweet structure with brisk acidity; full, creamy mouthfeel. Resonant finish centers around baking chocolate and freesia. Notes: This exceptional coffee was selected as the No. 18 coffee on Coffee Review’s list of the Top 30 Coffees of 2019. Produced in Jamaica from Bourbon Rey, a rare tree variety preserved and propagated by Gonzalo Hernandez on his innovative Coffea Diversa Farm in Costa Rica. Processed by the wet or washed method (fruit skin and pulp are removed before drying). Paradise Roasters specializes in microlot Arabica and Robusta coffees from Asia and other emerging origins. The company prides itself on quality and freshness, craft-roasting coffees in small batches only after orders are placed. The Bottom Line : A multi-layered Jamaica coffee with distinct chocolate and spicy floral tones and a throughline of dried fruit reminiscent of fig. |